Ezúttal egy kínai ihletésű ételt főztem. Azért csak "ihletésű", mert nem követtem szó szerint az eredeti receptet, az elkészítési módon és az ízesítésen is módosítottam, mivel azt egy kicsit ízetlennek találtam. Kinézetre nem lett olyan, mint az eredeti, viszont megszólalásig hasonlít a gyorséttermi kínai kajákra. És finom. És az sem utolsó szempont, hogy nem bonyolult, gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
(3 adag)
15 g szárított
fülgomba (júdásfüle gomba)
2 EK kukorica
keményítő
3-4 EK napraforgó
olaj
1 EK szezámolaj
1 kis fej
fokhagyma
0,5 kg csirkemell
(vagy pulykamell)
45 dkg kínai
zöldségkeverék (fagyasztott)
1 piros paprika
1 zöldhagyma
3 EK szójaszósz
bors
só
Elkészítés:
A fülgombát
beáztatjuk egy órára fél liter meleg vízbe (a csapból).
A fokhagymát
megtisztítjuk, összetörjük és apróra vágjuk (vagy szétnyomjuk).
A pulykamellet
felkockázzuk kábé 3 cm-es darabokra, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát
és egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon, napraforgóolajon megforgatjuk, majd
felöntjük vízzel és fedő alatt puhára főzzük.
A paprikát vékony,
5 cm hosszú csíkokra vágjuk, a zöldhagymát felkarikázzuk, majd a többi
zöldséggel és a gombával együtt (amit előzőleg kis darabokra tépkedtünk) rátesszük a húsra, szójaszósszal és
szezámolajjal ízesítjük. Fedő alatt pároljuk, de többször megkeverjük. Ha
szükséges, teszünk alá még vizet úgy, hogy miután a zöldségek is megpuhultak,
maradjon egy rövid leve. Végül beletesszük a keményítőt, csomómentesre kavarjuk, és még egy percet forraljuk, míg besűrűsödik.
Párolt rizzsel
tálaljuk.
Nem muszáj kész zöldségkeverék,
ezt mi is készíthetünk gyufaszerűre vágva 2 sárgarépát, fél kistököt, esetleg
egy kevés káposztát, 2-3 paprikát, és felkarikázunk egy nagyobb vöröshagymát és
2 zöldhagymát.
Aki szereti a
csípőset, tehet bele egy kis csípős paprikát is.
Az általam használt zöldségkeverék összetétele |
No comments:
Post a Comment