Sunday, January 20, 2019

Zöldséges ragu fülgombával kínai módra

Ezúttal egy kínai ihletésű ételt főztem. Azért csak "ihletésű", mert nem követtem szó szerint az eredeti receptet, az elkészítési módon és az ízesítésen is módosítottam, mivel azt egy kicsit ízetlennek találtam. Kinézetre nem lett olyan, mint az eredeti, viszont megszólalásig hasonlít a gyorséttermi kínai kajákra. És finom. És az sem utolsó szempont, hogy nem bonyolult, gyorsan elkészíthető.


Hozzávalók:
(3 adag)
15 g szárított fülgomba (júdásfüle gomba)
2 EK kukorica keményítő
3-4 EK napraforgó olaj
1 EK szezámolaj
1 kis fej fokhagyma
0,5 kg csirkemell (vagy pulykamell)
45 dkg kínai zöldségkeverék (fagyasztott)
1 piros paprika
1 zöldhagyma
3 EK szójaszósz
bors


Elkészítés:
A fülgombát beáztatjuk egy órára fél liter meleg vízbe (a csapból).
A fokhagymát megtisztítjuk, összetörjük és apróra vágjuk (vagy szétnyomjuk).
A pulykamellet felkockázzuk kábé 3 cm-es darabokra, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon, napraforgóolajon megforgatjuk, majd felöntjük vízzel és fedő alatt puhára főzzük.
A paprikát vékony, 5 cm hosszú csíkokra vágjuk, a zöldhagymát felkarikázzuk, majd a többi zöldséggel és a gombával együtt (amit előzőleg kis darabokra tépkedtünk) rátesszük a húsra, szójaszósszal és szezámolajjal ízesítjük. Fedő alatt pároljuk, de többször megkeverjük. Ha szükséges, teszünk alá még vizet úgy, hogy miután a zöldségek is megpuhultak, maradjon egy rövid leve. Végül beletesszük a keményítőt, csomómentesre kavarjuk, és még egy percet forraljuk, míg besűrűsödik.
Párolt rizzsel tálaljuk.

Nem muszáj kész zöldségkeverék, ezt mi is készíthetünk gyufaszerűre vágva 2 sárgarépát, fél kistököt, esetleg egy kevés káposztát, 2-3 paprikát, és felkarikázunk egy nagyobb vöröshagymát és 2 zöldhagymát.
Aki szereti a csípőset, tehet bele egy kis csípős paprikát is.


Az általam használt zöldségkeverék összetétele

No comments:

Post a Comment