Sunday, October 29, 2017

Liza, a rókatündér



Cím: Liza, a rókatündér
Angol cím: Liza the Fox-Fairy
Rendező: Ujj Mészáros Károly
Forgatókönyv: Hegedűs Bálint Ujj Mészáros Károly
Producer: Major István
Operatőr: Szatmári Péter
Bemutató: 2015. február 19.
Hossz: 98 perc
Műfaj: Fantázia, romantikus komédia krimi elemekkel
Forgalmazó: A Company Hungary Kft.
Magyar film

Történet:
Ez lényegében egy mese felnőtteknek, mely a ’60-as vagy ’70-es években játszódik. Liza egy volt japán nagykövet feleségének az ápolónője, aki mellett megtanult japánul. Megjelenik előtte egy furcsa japán táncdalénekes szellem, Tomy Tani, akivel összebarátkozik. A 30. születésnapjára 2 órás kimenőt kap, ez alatt ápoltja beadja a kulcsot. Liza elveszti állását, de örököl egy lakást, majd egy pár és a boldogság keresésébe fog. Ettől kezdve mintha átok üldözné, hullanak körülötte a férfiak, ugyanis akinek Liza megtetszik, azt végzetes baleset éri. Ezért Liza azt hiszi, rókatündér lett.

Ciki és cuki. Vagy kawaii. Így jellemezném a filmet. A sztori dedósan egyszerű, képregényszerű, kissé talán tarantinós, a szereplők karikatúrák. Szerintem a film még saját magát sem veszi komolyan. Fekete humorral, finom kis poénokkal, utalásokkal van megspékelve. A Mekk Burger-en és a reklámján szakadtam, amikor pedig sült krumplit ettek majonézzel, felfordult a gyomrom. A rókatündér, mint mesebeli alak, a dél-koreai sorozatok nézőinek biztosan ismerős, ő a gumiho, bár a koreai legenda kissé másképp van. Tomy Tani pedig nem egyszerűen szellem (igaz ez csak a végén derül ki), hanem a Kaszás vagy Halál Angyala (Reaper angolul), szintén a távol-keleti legendavilágból.
Nem voltak nagy elvárásaim a filmmel szemben, az ismertetők alapján nem tűnt valami szórakoztatónak, de kellemesen csalódtam. Végigvigyorogtam a filmet. Kellemes, könnyed szombat esti kikapcsolódás volt. Rám ragasztotta a jó hangulatát. Végül is nem volt annyira bugyuta. A képi világát meg külön díjazom.
(Azoknak, akik ezekkel a természetfeletti szereplőkkel szeretnének még mást is látni, ajánlom a következőket: My Girlfriend Is A Gumiho, Gumiho: Tale of a Fox Child, 49 Days, Goblin: The Lonely and Great God)

Főbb szerepekben:
Liza                             Balsai Mónika
Tomy Tani                   David Sakurai
Zoltán Zászlós             Bede Fazekas Szabolcs
Henrik                         Schmied Zoltán
Tanaka Márta              Molnár Piroska
Károly                         Cserna Antal
Ezredes                       Reviczky Gábor
Hildácska                    Kocsis Mariann
Inge                             Gubík Ági
Ludvig úr                    Kovács Lehel
Johnny                         Szabó Győző
Szívtipró                      Bán János
Menedzser                   Hajdu István (Steve)
Őrmester                     Nádasdi László
Postás                          Sáfár Kovács Zsolt


Értékelés: 7/10

No comments:

Post a Comment