Monday, April 09, 2018

Bad Genius


Cím: Chalard Games Goeng (ฉลาดเกมส์โกง)
Angol cím: Bad Genius
Magyar cím: Simlis zseni
Rendező: Nattawut Poonpiriya
Operatőr: Phaklao Jiraungkoonkun
Bemutató: 2017. május 3.
Hossz: 130 perc
Műfaj: dráma, thriller
Terjesztő: Jor Kwang Films, GDH 559
Thaiföldi film

Történet:
Egy nagyon jó képességű diáklányt alulfizetett tanár apja magániskolába irat egy jobb jövő biztosítása reményében. A szerény körülmények között élő lány (Lynn) pénzes diákok társaságába kerül, akik ráviszik, húzzon hasznot különleges intelligenciájából úgy, hogy abból mindnyájan nyerjenek. Az egész ártatlan félévin való segítéssel indul, ami bonyolult iparággá növi ki magát. És a csapat nem áll meg az iskolánál. Az egyetemi felvételi vizsga kicselezésére pályázik.

Nagyon nehéz úgy írnom ismertetőt vagy kritikát, hogy ne spoilerezzek. Állítólag megtörtént eset inspirálta a filmet. Tény, hogy a modern kommunikációs eszközök megjelenésével a puskázás teljesen más formát és dimenziót öltött, azonban még mindig az emberi agy az, ami a határtalan lehetőségeket kínálja. Lynn és Bank, a két zseni, jellembeli fejlődése a történtek hatására ellentétes irányt vesz, ami nekem egyáltalán nem tűnt hihetetlennek, mondhatnám, egy kis realizmust tartalmaz. Pat és Grace párosa azonban semmit nem változik. Lehet, kissé lassú felfogásúak ami a tanulást illeti, de szervezőképességük és üzleti érzékük kiváló. A gátlástalanságuk előrevetíti sikeres vállalkozói karrierjüket.
A történet időbeli ide-oda ugrálásokkal van bemutatva, de ezeket könnyű követni, nem zavarják össze az embert. Nagyon egyszerű díszletekkel és eszközökkel, de nagyszerű rendezői, operatőri és vágói munkával egy olyan alkotást sikerült létrehozni, ami székhez köt, és amit akaratod és józan eszed ellenére végigizgulsz. A film kasszasiker volt, jó pár díjat bezsebelt, és sok ország megvette a terjesztési jogát. Az IMDb-n 7.8-as pontszámot kapott, ami nem semmi.


Főbb szereplők:
Chutimon Chuengcharoensukying mint Lynn
Eisaya Hosuwan mint Grace
Teeradon Supapunpinyo mint Pat
Chanon Santinatornkul mint Bank
Thaneth Warakulnukroh mint Lynn apja
Sarinrat Thomas mint iskolaigazgató
Ego Mikitas mint STIC biztonsági ember
Pasin Kuansataporn mint Tong

Magyar felirat: van
Értékelés: 9/10

3 comments: