A kész danmudzsi |
Hozzávalók:
60 dkg jégcsapretek
2 és fél EK jódmentes só
1 bögre cukor (1 és negyed az eredeti receptben, de még így is sokalltam)
6 EK almaecet
1 kanál kurkuma (vagy fél kanál sáfrány)
20 szem fekete bors
3 babérlevél
3 bögre víz
Elkészítés:
Meghámozzuk a retket, a vastagabb részét egy-másfél centi vastagságú hasábokra vágjuk (hosszát aszerint, hogy mibe tesszük). A vékonyabb részét felkarikázzuk. Megsózzuk 2 kanál sóval, összekeverjük, és állni hagyjuk, míg elkészítjük a levet.
A vízbe beletesszük a fél kanál sót, a cukrot, az almaecetet, feltesszük a tűzre és kavargatjuk, míg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a kurkumát, a borsot és a babérlevelet, és 10 percig forraljuk.
Amíg forr, a retekről leöntjük a sós vizet, és befőttesüvegbe tesszük.
A forró levet ráöntjük a retekre, hagyjuk kihűlni 4-5 órát, majd lecsukjuk a befőttes üvegeket, és a hűtőbe tesszük. Akár már másnap is fogyasztható, de egy hét után jobb.
Az íze érdekes édes-savanyú, melyen átüt a babérlevél aromája. És ha már megcsináltam, akkor egy új adag gimbapot is kellett készítenem, ezúttal előírás szerint, még a húsra is rátettem a cukrot. Íme az eredmény. (Bár legközelebb a cukrot kihagyom, az édes változat nekem nem jön be.)
Felgöngyölés előtt |
A múltkor kerekebbre sikerült |
No comments:
Post a Comment